60’lı ve 70’li yıllarda çalışmak için Almanya’ya giden gurbetçilerin bir çoğu artık hayatlarının büyük bölümünü Almanya’da geçirmiş bulunuyorlar. Başta tek kişiydiler, daha sonra ya ailelerini Almanya’ya getirdiler yada Türkiye’de evlenip yeni eşleriyle Almanya’da çocuk sahibi oldular.
Bu çocuklar ve bu çocukların kendi çocukları artık Almanya’da yaşayan 3. ve 4. nesil Türkleri oluşturuyor. Ve doğal döngü içerisinde bu gençlerin evlenme zamanları geldiğinde sık sık Almanya’da evlenme nin doğru olup olmadığı sorusuyla karşı karşıya kalıyorlar.
Gurbetçi ailelerin çocukları: Almanya’da Evlilik
Almanya’da evlilik en önemli avantajı, gelin ve damadın kendi okul ve iş arkadaşlarını düğüne davet edebilmesidir çünkü Türkiye’de evlendikleri takdirde bu arkadaşların çoğunun düğüne katılamayacağı baştan bellidir.
Gelin ve damadın anne-babaları, Almanya’da yaşayan ve Türkiye’deki akrabalarından fazla zaman geçirdikleri dostlarını ve komşularını davet etmek ister ki bütün bu insanları Türkiye’de bir araya getirmek neredeyse imkansızdır. Fakat Almanya’da evlilik karar verildiğinde bu sefer Türkiye’deki akrabaların ve dostların katılması mümkün olmuyor ve bir çok aile bu konuda karar vermekte zorlanıyor.
Almanya’da Evlilik – Türkiye’de evlenen gurbetçi ailelerin sayısı gittikçe azaldığı gözlenebiliyor
Almanya’da evlilik karar verirken ne yazık ki bazı gelin-damadın ailesinin maddi beklentileri ön plana çıkıyor: kendileri sayısız düğüne katılıp sayısız hediye dağıttıktan sonra çocuklarının hediye alma zamanı geldiğinde bu maddi beklentilerden vaz geçmek istemediklerine sık sık şahit olunuyor.
Nedenleri ne olursa olsun, son zamanlarda Türkiye’de evlenen gurbetçi ailelerin sayısı gittikçe azaldığı gözlenebiliyor. Bu bir anlamda, bu ailelerin eskiye nazaran Almanya’da çok daha derin bir şekilde kök saldıklarını gösteriyor. Yeni nesiller doğup ve Türkiye’de yaşayan aile büyüklerinin sayısı yavaş yavaş azalırken daha fazla gencin, Almanya’da evlilik karar vermediği görülebiliyor.
Source