Artvin’de kültürel zenginlikler yaşamın bir parçasıdır. Yöre insanlarının çok sevdiği halk oyunları vardır. Bunlardan belli başlı olanlar şunlardır: Borçka Horonu, Deli Kız, Karabağ, Ata Barı, Hemşin Horonu, Arhavi Canlısı, Sarı Çiçek, Tavuk Barı, Deli Horon, Ondörtlü, Livane, Ağrı Bar vb. Artvin’de yöresel halk oyunları daha küçük yaşlarda öğrenilir.
Artvin’in horonu insanlarını ve coğrafyasını konu alır: Artvin Arkadaşlık
Büyüdükçe horonların sadece hareketli bir oyundan çok daha fazla olduğu yani farklı temaları konu aldıkları da öğrenilir. Öyle ki Artvin horonlarında erkekler daha çevik ve hızlı dans ederken, bu sert tarzlarıyla yörenin sert coğrafi yapısına dikkat çekerler.
Adeta danslarındaki figürler içinde bulundukları hayat şartlarının bir yansımasıdır. Kadınlar ise oyun figürlerinde bolluğun, bereketin ve zarafetin yansıması olan temaları işlemekteler.
Artvin’in kültür yapısı arkadaşlık ilişkilerini pekiştiriyor
Artvin’de arkadaşlar bir araya geldiklerinde eğlenmek için yöresel oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Oyunlarında doğa, aşk ve duygular gizlidir. Bu yöresel oyunları kültürlerinin önemli simgelerindendir. Artvin’de kültürün bu kadar günlük yaşamda yer bulduğunu izlemek, burada arkadaşlık ilişkilerinin dejenere olmadığını bilakis hak ettiği değerde tutulduğu görünmektedir.
Arkadaş bulmak, yeni arkadaşlıklar kurmak, eski arkadaşlarla birlikte değerli vakit geçirmek herkesin hayatında önemli bir yere sahiptir. Arkadaşların kıymetini bilmek aynı zamanda bu ilişkiye gerekli zamanı ayırmak ve özen göstermek anlamına da gelmektedir.
Artvin’de kalabalıkta oynanan halk oyunları olsun, birlikte kurulan büyük sofralarda buluşmak olsun, beraberce yaşanan anlar hep daha güzeldir.
Source