Diğer illerde olduğu gibi Tokat ilimizde de eskiden beri bilinen evlenme ve düğün adetleri vardır ve bunlar bazı değişikliklere uğramış olsa da günümüzde devam etmektedir. Erkekler için evlilik şartı olarak askerliğini yapmış olması konulmuştur. Askerliğini yapmamış erkeklere genelde kız verilmez.
Tokat Evlilik – Tokat yöresinde evlenme ve düğün adetleri
Sevdiği bir kız var ve kendisi de kendi ayakları üstünde duracak kadar bir iş güce sahip ise, erkek bunu bir şekilde ailesine yansıtır. Evlenmek istediğini ve buna hazır hissettiğini sezdirir. Erkek tarafı kızı ve ailesini yakından tanımak için çevrede ufak çaplı bir araştırma yapar. Eğer her şey uygunsa erkek tarafı kızı ailesinden istemeye gider. Kız ile erkek arasında söz kesildikten sonra yavaş yavaş diğer hazırlıklar başlanır. Özellikle kız tarafı erkek tarafına evlenme ve düğünle ilgili isteklerini belirtir.
Tokat Evlilik Sitesi – Koltuk töreninde gelin dinlenir, damat ayakta kalır
Kız tarafı evlenme ve düğünle ilgili isteklerini tek tek dile getirdikten sonra hummalı bir hazırlık başlar. Erkek tarafı kız evine hediyeler gönderir. Sonrasında bir Nişan töreni düzenlenir ve resmi olarak nikah kıyılır. Önce erkek evinde bulunan çeyiz daha sonra kız evine gönderilir, burada bir odada tüm eşyalar adeta sergi havasında sunulur. Birkaç gün boyunca gelen misafirler dilerlerse bu çeyizi görebilirler. Daha sonra gelin hamamı yapılır, ardından da kına yakılır. Hamam günü ise sadece gelin değil, tüm davetliler bu hamama katılabilir. Ertesi gün gelin baba ocağından alınır ve kimseye görünmeden önceden hazırlanmış olan gelin arabasına bindirilir. Gelin, damat evine gelince burada aile büyüğü tarafından karşılanır. Daha sonra gelin ve damat davetlilerin de bulunduğu salona geçer. Burada gelin bir koltuğa oturur ve biraz dinlenir. Damat ise ayakta bekler. Bir süre sonra davetlileri selamlar ve gelinle birlikte salondan ayrılır. Gelinin koltuğa oturmasına, damatın ise ayakta kalmasına koltuk töreni denmektedir.
Source