Sivas Evlilik – Sivas halkı için nişan pek geleneksel değildir
Sivas şehrine bağlı köylerde yaşayanlar genelde birbirlerini tanırlar ya da birbiriyle akrabadırlar. Bu nedenle bazen bu yörede akraba evlilikleri de görülmektedir. Başka bir köyden ya da şehrin başka bir kısmından olan biriyle evlenenler için köy halkları toplanır ve ortak bir düğün yapar. Şehrin farklı yörelerden ve kültürlerden etkilenmiş olması nedeniyle köylerdeki düğün ve evlilik hazırlıkları ve gelenekleri de bazen birbirinden farklı şekillerde yapılmaktadır.
Şerbet içme – Sivas evlilik hazırlıklarının en gelenekseli
Sivas halkı için nişan pek geleneksel değildir. Fakat Sivas evlilik kararlarının ardından düğün gününe kadar birçok geleneksel kutlamanın yapıldığı bir şehrimizdir. Bunlardan yöreye özgü olan ve en çok bilinenleri “sini göndermesi” ve “şerbet içme”dir. Sini göndermesi nişandan sonra evlerde yapılan geleneksel bir tören niteliğindedir. Damat ve ailesi tarafından geline yollanan hediyeler evdeki büyük bir tepsinin üzerine konulur ve ziyarete gelen yakınlara gösterilir. Bu sırada gelen misafirlere “şerbet” ikram edilir.
Özel olarak evde yapılan bu şerbet içildikten sonra bir kısmı da ayrılarak damat ailesinin evine yollanır. Sivas evlilik hazırlıkları arasında şerbet içme en geleneksel hazırlıklardan biridir. Ayrıca yörenin çoğu kesiminde düğün öncesi kına gecesi yapılmakta ve bu gecede geline kına yakılmaktadır. Bunların dışında Sivas halkı düğün günü için özel bir gün seçmeye önem verir ve yapılacak kutlamaların bayramlara gelmemesine dikkat eder. Kutlamalar günlerce sürebilir ve bu kutlamalara yakın köylerden tanıdıklar ve akrabalar da katılır. Yöreye özgü yemekler yapılır, şarkılar söylenir ve halk oyunları gösterileri yapılır. Kutlamaların bitiminden birkaç hafta sonra çevre halkı gelin evini ziyaret ederek onlara hediyeler verir ya da iyi dileklerini sunar.
Source