Kütahya yöresinde evlilik çağı gençler için erken yaşlarda başlamaktadır. Evlilik ve düğün hazırlıkları, çeyizler ve düğün öncesi kutlamaları aileler için büyük bir önem taşımaktadır.
Kütahya evlilik ilişkilerinin kurulması
Geleneksel düğün hazırlıklarında çeyiz düğünden 15 gün önce açılır ve düğün gününe kadar kutlamalar yapılır, eksikler tamamlanır. Kütahya evlilik öncesi hazırlıklarının gelenek ve göreneklere bağlı kalınarak yapıldığı bir ilimizdir.
Ayrıca gelin evinde davetler verilir, Kütahya yöresinde özgü yemekler yapılarak gelenlere sunulur. Bunun dışında hamam kutlamaları ve kına geceleri de yörede yaşayan birçok aile tarafından hala düzenlenmektedir.
Kütahya evlilik ilişkilerinin temellerinin aileler tarafından kurulduğu bir şehrimizdir. Kız alma, erkek düğünü ve nikah düzenlemeleri bu yöreye özgü kutlamalardır. Gerek yöresel dansları, gerek kış aylarındaki şenlikleri, gerekse geleneksel düğün hazırlıkları tüm Kütahya halkı için büyük önem taşımaktadır.
Kütahya evlilik Sitesi: Sabırsızlıkla beklenen bir günler
Örneğin “şerbet” adı verilen geleneksel gün Kütahya yöresine aittir. Bu günde düğün öncesi gelinin evine şeker ve şeker boyası gönderilir ve bu malzemelerden hazırlanan şerbet gelen misafirlere dağıtılır. Bazı yörelerde düğünden önce erkekler de toplanarak kendi aralarında eğlenir ve damadı düğüne hazırlar, bu eğlenceye “yengelik” adı verilmektedir. Kutlamada tüm eş – dost – arkadaş evlilik öncesi damada yardımcı olur.
Ayrıca bu kutlamalarda evlenmek isteyen bayanlar geline okunan dualar sırasında kendi dileklerini de diler.
Boşandıktan sonra evlenme bu yöremizde, özellikle de kırsal kesimlerde pek görülmese de günümüzün Kütahya kent kesiminde ikinci evliliklere az da olsa rastlanmaktadır. Kütahya evlilik kurumuna en az diğer illerimiz kadar önem verildiği bir ildir.
Source