Kırıkkale Evlilik Sitesi

Kırıkkale 1941 yılından beri belediye statüsündedir. İsminin anlamı ise vaktinde kırık köyü arazileri üzerine kurulmuş olmasıdır. Zaman içinde gelişen ve büyüyen bir şehrimizdir. Kırıkkale İç Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Kuzeyinde Çankırı ve Çorum, doğusunda Yozgat ve Kırşehir, güneyinde ve batısında Ankara yer alır.

Kırıkkale Evlilik geleneksel bir havada yaşanır

Kırıkkale ilinin ilçeleri; Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulakyurt ve Yahşihan’dır. Kırıkkaleliler için düğünler geleneksel bir havada yaşanır. Eskisi gibi olmasa da özellikle kırsal kesimde bu gelenek devam ettirilir. Düğün öncesi hummalı bir hazırlık yapılır.

Yeni evlenecek olan gelin ve damadın ev eşyaları, gelinlik ve damatlık alınır. Hem kıza hem de erkeğe sandık için çeyiz hazırlanır. Yörede düğünler genelde Cuma günleri başlar ve büyük bir coşkuyla devam eder.

Kırıkkale Evlilik Sitesi: Cumartesi günü ise kız kınası yakılır

Düğünler aynı zamanda akrabaların ve dostların bir araya gelmesine vesile olur. Eğlencenin yanında uzun sohbetler de yerini bulur. Davetlilere çeşitli yemekler ikram edilir ve davul zurna eşliğinde her gelen davetli karşılanır.

Cumartesi günü ise kız kınası yakılır. Eğlence akşam geç saatlere kadar devam eder. Kız evinde kadınlar gelin kızın yanına giderler ve kına türküleri söyleyerek kızın kınasını yakarlar. Düğün alayı oğlan evine döner, davul zurna kız evinde kalır.

Bir müddet sonra kız evi davul zurna eşliğinde “oğlan kınasını” getirir. Damat ve yanında bulunan sağdıç bu kınadan nasibini alır, ellerine kına yakılır.

Source

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir