Bartın yöresinin evlenme ve partner arama ile ilgili bazı gelenekleri günümüzde değişmiş gibi gözükse de yörede yaşayan birçok aile hala geleneksel evlilik anlayışını sürdürmektedir.

Bartın Evlilik ve Zamanla değişen gelenek ve görenekler

Eskiden bir hafta süren Bartın evlilik ve düğün şenlikleri, günümüzde kına gecesi ve nişandan sonra belirlenen bir düğün gününde çoşkuyla kutlanmaktadır. Düğünler yöresel türküler eşliğinde kutlanır, yöre halkı tüm tanıdıklarını düğüne çağırır ve ünlü yemeklerini hazırlayıp misafirlere sunar.

Bartın düğün şenlikleri uzun yıllarca süregelmiş ve herkes tarafından bilinen şenliklerdir. Günümüzde bu kutlamaların süresi kısalmış ve daha sade bir hale gelmiştir, çünkü birçok yerde olduğu şekilde Bartın evlilik hazırlıklarında sadeliğe yöneldi.

Bartın evlilik hazırlıklarında sadeliğe yöneldi

Evlilik halen bu yörenin gençleri için çok önemlidir, ve yörenin en çok bilinen batıl inançlarından biri olan “küp dibi” evlenmek isteyen genç kızlar tarafından her Hıdrellez öncesi gerçekleştirilmektedir.

Bu inanca göre Hıdrellez öncesi ağaç dibine içinde altın ve su olan küpler gömülür. Bu sırada evlenmek isteyen genç kızlar evlilik için dilek tutarlar. Evlilik çağı yaklaşmış olan genç kızlar için uygun bir eş bulma yaygın ve bir o kadar da önemlidir.

Her ne kadar daha geç yaşlarda evlenen bireylere de rastlanıyor olsa da yörenin geleneksel anlayışına göre askerliğini bitirmiş her genç erkek evlilik çağına girmiş sayılır. Dolayısıyla bu dönemden sonra genç adayların evlenip yuva kurmaları beklenir.

Eski zamanlardaki görkemini yitirmiş olsa da hala birçok aile ve genç için evlilik öncesi hazırlıklar, düğün organizasyonları, kına gecesi ve çeyiz hazırlama çok önemlidir ve ailelerin yakın çevrelerinin de yardımıyla eksiksiz olarak gerçekleştirilir. Dolayısyla Bartın evlilik gelenek ve göreneklerinde zamanla değişen bir tablo sergilemektedir.

Source

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir