İnsanlar, kendileri gibi olanlarla beraber olmak ister. Kendileri gibi olanları severler. Ortak ilgi alanları insanları birleştirir. Ama her zaman da ortak ilgi alanları değildir insanları arkadaş yapan. Bazen de farklı olmak arkadaş yapar bizi. Kendimizde olmayanı merak ederiz.
Mardin Arkadaşlık – Farklılıkların buluşturduğu arkadaşlıklar
Bizden farklı olan arkadaşımız bize benzeyen arkadaşımızdan daha çok şey öğretir bize. Ne de olsa yeni fikirlerin, yeni bakış açıların hayatımızı daha çok değiştirdiğini gözlemleriz. Oscar Wilde “Ne kadar çok kişi benimle aynı fikirdeyse, o kadar çok yanıldığımı düşünürüm” demiştir. Anlaşmak ve arkadaş olmak aynı olmak dışında, farklı olmak, farklılıklara saygı duyup birbirine empati kurmayı da gerektirir.
İlla ki aynılıklar değildir arkadaşlıkları başlatan, birçok zaman da farklılıklardır. Aynılıklarımızın buluşturduğu arkadaşlıklardan daha zordur. Ama daha zor olmasıyla birlikte daha sağlam olur bu tür arkadaşlıklar. Baştan farklı olmak bir zorluktur. Bu zorluğu aşıp arkadaş olabiliyorsak, birbirimize saygı duymayı başarmışızdır her şeyden önce. Bir ilişkideki en büyük sınavı vermişizdir.
Farklılaşmış nüfusuyla farklılklardan doğan arkadaşlık için örnek
Mardin, Türkiye’deki en farklılaşmış nüfusa sahip şehirlerimizden biridir. Mardin’de Kürtler, Yezidi-Kürtler, Sünni Araplar, Türkler, Hıristiyan Süryaniler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusunda göç nedeniyle azalma olmuştur. Bölgede birçok Süryani Manastırı ve Kilisesi vardır: Mor Gabriel, Mor Yakub, Deyrulzafarân Manastırı ve Meryem Ana Kilisesi belli başlı kliselerdendir.
Mardin’in bu çok kültürlü yapısı arkadaşlıkların farklılıklarla oluşmasını sağlıyor. Mardin arkadaşlık, insanlık bakımından ve misafirperverlik bakımından diğer şehirlere göre daha gelişmiştir. Halkı sevecendir ve sıcak kanlıdır. Kültürler ve etnik kökenler arası arkadaşlık sıkça görülür.
Source