Mardin’de birçok farklı kültür kavgasız, gürültüsüz yüzyıllarca bir arada yaşayabilmiştir. Bu şehirde “hayır” ve “olmaz” laflarını duymak neredeyse imkânsızdır. Şehrin sakinlerine “evinize girebilir miyiz?” dediğinizde “evet” diye cevap vermek bir yana, bütün içtenlikleri ile sizleri içeri buyur eder, yardımcı olmayı nezaket icabı değil, adeta içgüdüsel bir şekilde görev bilirler.
Mardin Evlilik Sitesi: Çok kültürlü yapısıyla Mardin’de hoşgörü
Mardin’de Türkiye’nin neredeyse en farklılaşmış nüfusa şahit olmak mümkündür. Sünni Araplar, Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Yezidi Kürtler, Türkler ve Ermeniler bir arada yaşamaktadır. Mardin, çok kültürlülüğü ve hoşgörüsüyle barış ve sevgi dolu bir şehirdir.
Mardin evlilik konusunda da bu mozaik kültür yapısını ve anlayışını korur. Evlenmek isteyenler kendi sosyal ortamlarını kullanarak değil, ailelerinin çevresi yoluyla ideal eş bulurlar.
Evlenmek isteyen erkekler ailelerine haber verir ve erkeğin annesi ve çevresi uygun kız için araştırmalara başlar. Mardin’de kızla oğlanın ailelerden bağımsız bir şekilde daha önce görüşüp tanışması, evlilik öncesi arkadaşlık veya evlilik hususunda anlaşması hoş karşılanmamaktadır.
Evlenmek isteyenlerin ailelerine danışması doğal bir süreçtir. Eş arama ve eş bulma, geleneksel yöntemlerle yapılır. Hayırlı bir eş için yola çıkan erkek ailesi uygun bir kıza karar kıldıktan sonra kız tarafına haber gönderir. Kız tarafı ise durumu değerlendirmek için 15 gün süre ister.
Mardin Evlilik Sitesi – Düğün kutlamaları
Düğün haftası Salı günü ile başlar ve Cumartesi sabahı biter. Salı akşamı kına gecesiyle başlar. Çarşamba gecesi tekrar kına yapılır. Fakat bu sefer daha fazla insan gelir. Perşembe günü ise düğün günüdür. Bu gün de gelin gelir. Mardin’de çok değil yakın bir zaman önce düğünler üç gün üç gece sürerdi. Mardin evlilik konusunda birçok geleneği devam ettirmektedir. Düğün kutlamaları da bu gelenekler arasında yer almaktadır.
Source